2009-05-28

Masumiyet Muzesi


"Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum.bilseydim, bu mutluluğu koruyabilir, herşey de bambaşka gelişebilir miydi?"

Bu cumle ile merak denilen olgu hemen ayaga kalkmisti icimde, kitabi ilk kez elimde tutarken. Kitap 70lerden gunumuze kadar gelen bir hikayeyi merkeze alarak, anlatilan sure sarfinda, istanbul'u ve turkiye'yi anlatiyor kahramanimiz Kemal Bey'in gozunden. Yer yer tokezlemeler olsada tarihi kurguda, Orhan Pamuk gibi bir yazarin ne kadar saglam bir arastirma yaptigini hemen anlayiveriyor insan. Tamam, Orhan Pamuk'un en dehset, edebiyatta gelinen son nokta kitabi degil belki Masumiyet Muzesi, ama cok cok basarili bir kitap. Orhan Pamuk, deneysel olmayan bir alanda (siradan bir ask hikayesi diyelim) da basarili olabilecegini ziyadesiyle kanitliyor bu kitapta. O kadar guclu karakterler yaratmis ki Orhan Pamuk, kitap bittikten sonra onlarin yasadigina, su an sehrin bi yerlerinde oldugunu dusunebiliyor insan. Kitabi, ilk agizdan anlattigi Kemal Basmaci, son zamanlarda tanistigim en muhtesem karakter. Ask/Takinti cizgisi uzerinde sekerek ilerliyor. Ve tekrar bize sorgulatiyor Orhan Pamuk, Kemal Bey uzerinden "ask bir takinti midir?". Bu baglamda, Kemal Bey karakteri en az Mersault kadar fevri, takintili ve kendi icinde tutarli olabilmekte, kendi yarattigi dunyanin gercekliginde bile zaman zaman bogulmakta ve Orhan Pamuk bu gel-gitleri, yalin bir dille okuyucuya anlatmakta. Turk edebiyati icin-daha once de dedigim gibi- gelinen son nokta olmayabilir bu kitap. Ama 70lerden gunumuze kadar gelen hikayeyi, icine giren onlarca karakteri, o yillardan gunumuze degisen toplumsal yargilari kitabin son sayfasina kadar tek bir dizginle komuta edebildigi icin; siradan ama siradan oldugu icin kendine ceken bir ask hikayesini cesurca ve akillica kurguyla tanittigi icin, bu kitap-bence- 2000lerin en onemli kitaplarindan olacaktir. Kitap bitince dedim ki, Orhan Pamuk bu hikayeyi Fusun'un agzindan da anlatmali.
Bittigi icin uzuntu duyulan kitaplar vardir ya, okumayanlar icin diyebilirim ki o listeye Masumiyet Muzesi'ni rahatca ekleyebilirsiniz.
"Herkes bilsin, çok mutlu bir hayat yaşadım."

Not: Cidden o muze kurulacak mi bilmiyorum ama, kurulsa ne kadar guzel olurdu Sevgili Orhan Pamuk!

2009-05-03

Eurovision Song Contest 2009 (Part 2)


Gelelim 14 Mayis'ta yapilacak ikinci yari final elemesine. Bu eleme digerine gore daha heyecansiz ve daha sikko. Sonuk sarkilarin hemen hepsi bu elemede denilebilir. Neyse bakalim bakalim kim ne gondermis:

1) Hirvatistan: (Igor Cukrov feat. Andrea-Lijepa Tena)

Sarki balkan ezgileri ve vokal performans uzerine kurulu. Ucundan Moltiva, Lane Moje tadinda. Ama yarismanin daha saglam balladlari var.

2) Irlanda: (Sinéad Mulvey & Black Daisy-Et Cetera)

Sarki Avril Lavigne sarkilari gibi. Pop-rock bile demiyorum, elektro gitar makyajli pop demek daha mantikli. Nerde hold me now nerde et cetera diyor insan dinleyince. Finale cikma olasiliklari var.

3) Letonya: (Intars Busulis-Probka)

Sarki bana anlamsiz geldi. Mesela Letonya bi avrupa sampiyonasi yada bi dunya kupasina ev sahipligi etseydi ve bu sarki da turnuvanin sarkisi olsaydi hic gikim cikmadan dinleyebilirdim. Sarkinin tek guzel yani bayan back vocal diyebilirim :)

4) Sirbistan: (Marko Kon & Milaan-Cipela)

Tamam kabul. Sirbistan daha iyi sarkilar yapip gonderebilirdi. Ben yine de sevdim sarkiyi, Gatlif filmlerinden ziplamis yada Gogol Bordello B-side'lari gibi. Konusur gibi yapilan vokaller olmasaymis sarki-bence-daha dinlenilebilir olurmus. Candan Ercetin sarkilarini animsatmadi desem yalan olur.

5) Polonya: (Lidia Kopania-I Don't Wanna Leave)

Bu yilki balladlar gayet saglam. Bu sarki da onlardan birisi. Herhangi bi dram/romantik-komedi/ask filmine kolayca soundtrack olabilecek cinsten. Finale kalirsa surpriz olmaz.

6) Norvec: (Alexander Rybak-Fairytale)

Gelelim bu yarifinalin ve yarismanin favorisine. Ilk dinledigim andan itibaren sarmalayan bi aurasi var sarkinin. Keman kisimlari cok akillica. Senenin en flas sarkisi. Eksik yanlari kanimca back vokaldeki irrite eden bayanlar, hic gerek yok onlara Alexcigim:). Inanilmaz guzel bi sarki, seneye Oslo'da mis gibi olur yarisma miss. 12puan12puan12puan....

7) Kibris: (Christina Metaxa-Firefly)

Bu seneki balladlar cidden saglam. Firefly, siralama yapilsa ilk 5e girer. Finale cikarlar. Artik bay gelmis olsada, klasik sahne yine bizlerle: 12 points goes to Greece :S

8) Slovakya: (Kamil Mikulčík & Nela Pocisková-Leť Tmou)

Balladlar dehset dedik ama her ballad finale cikacak demedik :) Abla, detonenin allahi olurum der gibi duruyo, isalla olmaz ama. Sarkinin bestesinden cok vokalleri on planda. Final, belki olur kimbilir.

9) Danimarka: (Brinck-Believe Again)

"Dima Bilan, Believe dedi birinci oldu, biz de Believe Again diyelim biz de belki ehi ehi" durusu isim itibariyle hissediliyor ufaktan ufaktan. Ve fakat, gel gor ki, sarki cok guzel. Finale kalsin artik bu sarki :)

10) Slovenya: (Quartissimo feat. Martina-Love Symphony)

Farkli bir calisma. Degisik. Vokal geri plana atilmis. Ve yayli calgilar on plana cekilmis. Enteresan. Farkli oldugu icin finale ciksin isterim :)

11) Macaristan: (Zoli Adok-Dance With Me)

Yasanan talihsizlikler sonucu, Macaristan kendi elemelerinin 3.su olan sarkiyi gondermek zorunda kalmis. Ilk iki sarki daha once bi yerlerde yayinlanmis mi ne. Simdi o sarkilar cok cok guzeldi bu rezil gibi anlamayin. O sarkilar da kotuydu, bu da kotu. Yarismanin pop-dans ayagi. Final zor. Belki juri oylamasi.

12) Azerbaycan: (AySel & Arash-Always)

Ortalama pop sarkisi. Oryantal sazlari da eklemisler ucundan, akdeniz ritimleri de var. Azerbaycan, renk getirmeye devam ediyor yarismaya. Oy alirlar. Finale de cikarlar.

13) Yunanistan: (Sakis Rouvas-This is Our Night)

Sakis Shake it'le birinci olmak icin finalde, soyundu, parende atti, sinav cekti vs ama olmamisti. Bi kere daha deniyo Sakis abimiz. Yunanistan'a ucundan alkis gonderiyorum. Birbirinin karbon kopyasi sarkilar gondermekten vazgectiler. This is Our Night bildigin tekno-pop-dans. Finale kalirlar, hatta finalde de ilk 5 derim rahatlikla.


14) Litvanya: (Sasha Son-Love)

Boybandlerin gereksiz slow sarkilarini andiriyor. Vasatin alti. Finale cikmak zor gozukuyor.

15) Moldava: (Nelly Ciobanu-Hora din Moldava)

Agir balkan ezgileri var sarkida. Giristen belli etnik kisim olacak diyosunuz, ama olsa olsa etnik pop diyosunuz. Ama ilerledikce, gariplesiyo. Sahne sovunu merak ediyorum. Sirf sovla finale kalma olasiligi var.

16) Arnavutluk: (Kejsi Tola-Carry Me in Your Dreams)

Arnavutluk guzel sarkilar gonderiyor ama bi sekilde yarifinalde yada en iyi finalde siciyor. Bu sarki da gonderdikleri guzeller listesine eklenir kanimca. Finale cikarlar.

17) Ukrayna: (Svetlana Loboda-Be My Valentine)

Ukrayna ilginc bi ulke. Her sene dozunda, abartisiz, ortalama pop sarkisi gonderiyor. Bi sene etnik, bi sene tekno, bi sene deneysel...Ama her sene sahne sovlari dikkat cekiyor. Ruslana da sahne sovuyla kazanmisti denilebilir. Yine ayni formulasyon. Guzel bi abla, basit sozlu, bol sovlu, pop-dans+balkan soslu sarki. Final garanti. Finalde de ilk 5 icinde yer alirlar.

18) Estonya: (Urban Symphony-Rändajad)

Senfonik vokaller bunda da var. Isvec'i animsatiyo. Ben isinamadim kendisine. Sevenlerine saygi sonsuz.

19) Hollanda: (De Toppers-Shine)

Gecen yilki Hollanda sarkisi da superdi ama final yalan olmustu. Isalla bunlarin akibeti oyle olmaz. Cunku Shine bu elemenin, Fairytale'den sonra en iyi sarkisi. Olsen Brothers-Fly On the Wings of Love tadi aldim.


Finale cikacaklar: Norvec, Hollanda, Ukrayna, Yunanistan, Kibris, Danimarka, Azerbaycan, Sirbistan, Arnavutluk, Slovenya.


Onceki postta verdigim linki yeniden veriyorum. Burada katilan butun sarkilari, farkli dildeki versiyonlarini, remixlerini falan bulabilirsiniz.

Eurovision Song Contest 2009 Big Four


Yari finallerde yarisacak ulkeleri incelerken Big-Four ve gecen yilin birincisi Rusya unutuldu sanilmasin. Diger yari final incelemesinden once soyle bi bakalim Big-Four ve Rusya'ya:

1) Birlesik Krallik: (Jade Ewen-It's My Time)

Sarki Mariah Carey-Celine Dion karisimi bi ballad. Gecen yilin Birlesik Krallik sarkisi son 10 yilda adadan gelen en guzel sarkiydi. It's My Time ise gecenin onemli slowlari arasinda yer alir kanimca.

2) Ispanya: (Soraya-La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me))

Cok guzel yaz sarkisi. Yer yer ingilizce sozler de var. Bu yil o yoreden (ispanya, andorra, portekiz) gayet guzel sarkilar geldi. Sovlari nasil olur beklemek lazim. Dedigim gibi sarki ortalama ustu.

3) Fransa: (Patricia Kaas-Et S'il Fallait Le Faire)

Patricia Kaas katiliyomus olm dediklerinde once hadi len dedim. Sonra gercek olursa diye uykularim kacti,ehe. Sarki cok fazla sarki. Sanat, muzik, cart, curt adina inanilmaz olabilir ama avrovizyonda sansi yok. Gecen yil Sebastien Tellier'e nasil yazik olduysa (ki cok superdi sarki+sov) Patricia Kaas icin de son belli

4) Almanya: (Alex Swings Oscar Sings-Miss Kiss Kiss Bang)

Vay bu sarkiyi Almanya gondermis olamaz. Almanya'nin aptal country israrindan vazgecmis olmasi cok buyuk bi arti. Ustune de guzel bi sarki. Avrovizyon kiyasiya gececek finalde gibi. Ayrica bu yil Big-Four masallah hic sikko sarki gondermemis, cidden ozenli sarkilar.

5) Rusya: (Anastasia Prikhodko-Mamo)

Dima Bilan'in Believe ile getirdigi birincilik sonrasi secilecek sarki merak konusuydu. Sarki bi kere rusca. Birinci olacak kadar guzel bir sarki degil acikcasi yine de gereginden fazla oy alir performans gecesi.

Soz konusu 5 sarki da yari finaldeki cogu sarkidan daha iyi durumda ve finalde olmayi hakeden cinsten. Bakalim, final gecesi neler olacak.
Not: Foto ozledigimiz avrovizyon anlarini belgelesin istedim:)