2008-12-23

Issiz Adam




Fransizlar, yilin ilk kari yagdiginda "bon hiver (guzel kis)" nidalari atarlarmis. Viva la vida misali. Birlesik Devletlerin kuzeyinden Justin Vernon denen arkadas yaptigi muzigi en iyi yansitan bu ismi (ufacik tefecik kelime oyunuyla tabi=Bon Iver) kendisine sahne ismis secmis.


Justin Vernon, Wisconsin denilen memleketin kus ucmaz kervan gecmez bir kasabasinin ormanlarina atmis kendini. Kapatmis upuzunca bir sure o ormanlardaki kir evine kendini, hic bir kitle iletisim aleti olmadan hatta ve hatta yiyecegi olmadan teslim etmis kendini o eve. Ormana odun toplamaya, ava gitmis aylarca. Eve gelmis almis gitari bestelerini yapmis. Emma denilen hanim ablamiza (ki kendisi bir hic ugruna terketmis abimizi) bol bol sarkilar yapmis. Bir nevi olumun ardindan yakilan yagitlar misali. Sonra o sarkilari For Emma, Forever Ago isimli albumunde toplamis ve 2008'in en flash albumlerinden birine imza atmis.


Ee bize de Emma'ya yakilan agitlara kulak vermek dusmus.

2008-12-21

Aristocracy is Too Hard

"Otomobil kullanmayı bilmediğim için gittiğimiz ülkelerde otostop
çekerdim.
türkiye’de de devam ettim. ancak italyan sanatçı pipa bacca’nın
otostop
yolculuğunda öldürülmesi beni korkuttu. artık asla
yapmam(*)"

Farkindalik guzel bir sey. Ne oldugunun yada olmadiginin farkinda olmak. Icsel bi seydir kanimca bu. Kendini ifade edebilmek de guzel bir sey. Dusuncelerini aktarmaya calismak, ne hissettigini baskalarina hissettirmek de bu ifade yeteneginin yansimasi sanki. Farkinda olup kendini ifade edebilmek de ayri bi meziyet.

Bir de surekli "ben, boyleyim. aslinda ben suyum. aslinda ben bunu hic sevmem...." tarzi 7/24 kendini anlatma istegi duyan farkindaligin f'sini duymamis sevgili homo sapiensler vardir. Mesela Turk medyasinin yarattigi celebrity'lerinin bir kismi boyledir. Ama aristokrasinin pacalarindan aktigi kismi. Sevgili Pelin Batu da bunlardan birisidir yillardir. Merak ettim kimdir Pelin Batu diye. Ve bu link cikti karsima. A-a-a! Pelin Batu, Ankara dogumluymus. Sasirdim. Londra diye dusunmustum hep. Ilk sinema deneyimini Ferzan Ozpetek'in Harem Suaresinde yapmis. Inanmiyoruuum! Nasi olur? Fellini filmlerinde beyazperdeye adimini atmamismiydi? Bogazici Tarih mezunu mu? Yok artik, Oxford'dan PhD almamismiydi? Coenteresan.

Dear Pelin Batu,
Ne egitimi aldiginiz, dunyanin hangi sehirlerinde yasadiginiz (ki babasi buyukelci olan birisi icin cok degisik olmasa gerek) ve Istanbul'a tatil icin gelip cok sevip yerlesmeye karar verdiginiz, okudugunuz kitaplarin hicbirzaman bestseller olmayisi (agir edebiyat kimsenin harci deildir di mi), ictiginiz saraplarin en az 1000 yillik olusu, izlediginiz filmlerin ve oynadiginiz filmlerin san'attan yikiliyo ('O simdi asker' mesela) olusunu inanin kimse artik bilmek istemiyor. Yillardir uzatilan her mikrofona bunlari anlatiyo olmaniz artik fenalik getirdi. Lutfen ama lutfen bizlere-sizin deyiminizle 'sokaktaki insan'a-bir iyilik yapin ve artik kendinizi anlatip durmayin. Biktik, sizin baska dunyadan (!) oldugunuzu ustune basa basa her programda anlatmanizdan. Yeter artik. Ne kadar entel oldugunuzu bilmeyen kalmadi.

Yours Sincerely.

DJ


(*) Pelin Batu'nun, Pippa Bacca olayina 'verilmis sadakam varmis' yaklasimi.


2008-12-20

Chungking Express


Wong Kar Wai sanirim isi biliyor. Ask ve sonunda gelen kalp kirikligi basrolde. Bu bakimdan My Blueberry Nights bu filmin birazcik daha hollywood versiyonu gibi geldi bana. Wong Kar Wai, bu basrolu ortak mekanlarla 2 ayri hikayede anlatmis. Film hakkinda anlatmak istedigim cok sey var ama, anlatamiyorum iste. Izlemek lazim. Yani filmi, filmden bir detayla soyle ozetleyebilirim kanimca: ne zaman yagmur yagacagini, ne zaman gunesli bir hava olacagini kestirememe sonucu hem gunes gozlugu hem de yagmurlukla disari cikmak gibi bu film.
NOT: Ayrica Tony Leung sen nasi bi adamsin, nasi bi oyuncusun ki vasatin alti bi performansin yok.

2008-12-17

Years of Refusal


Aman Allah'im! Haberlerden ne kadar uzak kalmisim. Years of Refusal Subat'ta geliyomus da, ben hala uyuyomusum. Hayatimda gordugum en guzel album kapaklarindan biri...Allah'im Subat'a kadar yasamama izin ver!


Long Live Moz!

2008-12-16

Kisa Devre


Bi sey farkettim. Ee cuss yeni mi farkettin diyenler icin not: tatilden tatile tv ile hasir nesir olunca insan anca bu zamana kaliyo farketme olayi :D neyse.
Kanal: Haberturk
Program: Kisa Devre
Tur: Sohbetten bozma entellik yarisi
Sunucular: Pelin Batu, Cem Mumcu ve Harun Tekin
Tamam da nesi var diyenlere, sabredin diyorum yaziorum diyorum bekleyin eccuk diyorum:D

Ben uzunca bi sure programi izlerken Harun Tekini konuk sandim sevgili okuyucu. Ama onundeki laptoptan konuk insana ki kendisi Cem Yilmaz sorular yoneltince durum anlasildi. Yalniz sevgili Harun Tekin sen degil miydin ne habersin ne turk'sun diyerekten bas bas bagirip sarkilar turkuler cigirip muhalifim ben ulen tavirlari ?
O zaman naapmiceeez perhiz vs lahana tursusu grafigimize dikkat edicezz (evet igrenc oldu napim tv izledim dedim ya anlayin iste :))

Not: Pelin Batu ile ilgili ayri bir yazi gelicek merak etmeyin :D