2008-10-28

Yalniz ve Guzel Ulkem'e


Sonunda Uc Maymun gosterime girdi. Yalniz ve Guzel Ulkem'in insanlari Saw5 icin kuyruk olusturmusken sinema onunde, biletimi alip salona gitmem saniyeler surmedi. Filmden ufak ufak notlar ve dusuncelerim:

Nuri Bilge Ceylan, yine muhtesem bir is cikarmis. Onceleri diger nbc filmlerinde eksik oldugunu dusundugum "oyuncu performansi" bu filmde gayet tatmin edici. Nesi vardi ulan eski filmlerin, islenen siradan konu, adi sani duyulmamis siradan insanlar oynardi iste nolsun diyo olabilirsiniz su an. Evet, siradan konular. Ama siradan konularin islenis bicimi, ekrana yansimasinda olay. Benim beklentim de normal bir oyuncunun o siradan karakterlerdeki performansiydi ki bu filmde ziyadesiyle gordum bunu:)


Tarkovsky'vari uzun cekimlerden biraz vazgecilmis, belki konunun isleyisi bakimindan oyle gerekti bilemiyorum. Daha cok yakin plan ve (nispeten) sabit kamera...Herbiri inanilmaz guzellikte, fotograf sergisinden yada kartpostal albumunden alinma kareler... Yine muzik yok, tabi calan telefon melodisi disinda:) (izlemeyenler icin melodinin ne oldugunu soylemiyorum ayrica o model telefonlarin melodiyle calip calmadigi konusunda suphelerim var) Goruntu yonetmeni arkadasla tanismak istiyorum, abi nasi yani? nasi yapiosun bi anlat hele demek istiyorum kendisine. Bu yilin tartismasiz en iyilerinden film. Hatice Aslan, Rifat Sungur ve Yavuz Bingol'un oyunculuklari cok gercekci. Ozellikle Yavuz Bingol'un oyunculugu asmis duzeyde. Tebrik ediyoruz, ve kendisini sacma sapan TV dizilerinden cok boylesi oyunculuk sergileyebilecegi filmlerde gormek istiyoruz.

2008-10-20

Half Nelson


Efenim, bu siralar hafif bos beleslik hakim bunyede :). Bu bakimdan film izliyorum muntazaman ve burada ufak tefek deginiyorum (dedim ya bos belesim diye :)). Neyse, bu seferki film Half Nelson. Bas rol oyuncumuz Ryan Gosling. Kendisini ilk kez The Notebook'ta izlemistim. Daha sonra, hikayesine, anlatim tarzina ve Gosling'in oyunculuguna buyulendigim Lars and the Real Girl geldi. Ve en son Half Nelson'i izledim. Kendisi bu filmdeki performansiyla hakli bir oscar odulu adayligi almis. Ama bence Lars and the Real Girl'deki performans bundan daha iyiydi. Gelelim filme! Film biraz agir aksak ilerlemekte, zaman zaman da sikici bir hal almakta. Ama Gosling'in performansi bu sikici durumu bi nebze azaltmakta. Siradan bir insan, siradan bir hayat ve bunun gayet guzel anlatimi...Adim adim dususu belgeleyen kareler bi de fonda Broken Social Scene calmakta ooh degmeyin keyfe. Soundrackin basarisi hakkinda ne desem bos. Indirip dinlesek yeridir e ne de olsa MP3 cocugu olmusuz neticede :))

Bumuymus Yaaa!!


Dun, 45. Antalya Altin Portakal Film Festivali sahiplerini buldu. Iste kazananlardan bazilari :



  • En iyi film - Ben Hopkins (Pazar - Bir Ticaret Masali)

  • En iyi yonetmen - Dervis Zaim (Nokta)

  • En iyi senaryo- Ben Hopkins (Pazar - Bir Ticaret Masali)

  • En iyi erkek oyuncu - Tayanc Ayaydin (Pazar- Bir Ticaret Masali)

  • En iyi kadin oyuncu- Nurgul Yesilcay (Vicdan)

Odul toreninde yasanan aksakliklar/eksiklikler, konusmacilarin tavirlari, Nurgul Yesilcay'in festivale onceki senelerde camur atip atip, kazaninca da "bumuymus yaaa!" nidasi atmasi, 3 Maymun'a jurinin yaptigi uvey evlat muamelesi (ozel efekt odulu bari verelim haci ayip olmasin tadinda yaklasimi farketmedik degil hani), Esref Kolcak'in dumur konusmasi bu seneki altin portakala damgasini vurdu. Simdilik, odul alan filmlerin vizyona girmesini beklemek en mantiklisi gibi! Ayrica da bu yazi, hafif patladi da ehe caktirmayin!

2008-10-19

Ett Hål I Mitt Hjärta*


Sinemada izliyo olsaydim bu filmi, sonuna kadar
dayanirmiydim su an kestiremiyorum. Ardi ardina gelen rahatsiz sahneler, her
rahatsiz sahne arasinda aciga cikan sirlar ve "rahatlayan(!)"
karakterler...Bilmiyorum! Oyle iste!



PS: Sonucta "modern" dedigimiz sanat illa da "guzel" olani anlatmak zorunda
degil.
* A Hole in My Heart

2008-10-14

Thieves


"The one that has those sad, sad songs"
  Iste beklenen EP!! Kanadali indie-rock/new wave grup The Organ muhtesem albumleri "Grab That Gun" sonrasi aldiklari ayrilik kararindan-allaha sukur- vazgecip yeni bir ep yayinladilar. "Thieves" isimli EP, 6 yeni, gicir, dumani ustunde, hic mi hic yayinlanmamis, tadindan yenmez, yeme de yaninda yat sarkidan olusmakta. Darisi gelecek LP'nin basina.

2008-10-08

Ant The Great Runner


Karinca hiz limitini asmak nasip olur mu acaba hayatta?

2008-10-06

Birinci Belli Ya Ikinci?




10-19 Ekim 2008 tarihleri arasinda gerceklestirilecek 45. Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde yarisacak uzun metrajli filmler belli olmus.




Uc Maymun (Nuri Bilge Ceylan)
Pandora'nin Kutusu (Yesim Ustaoglu)
Sut (Semih Kaplanoglu)
Hayat Var (Reha Erdem)
Nokta (Dervis Zaim)
Ulak (Cagan Irmak)
Gokten Uc Elma Dustu (Rasit Celikezer)
Vicdan (Erden Kiral)
Gitmek (Huseyin Karabey)
Dilberin Sekiz Gunu (Cemal San)
Son Cellat (Sahin Gok)
Pazar (Ben Hopkins)
Iki Cizgi (Selim Evci)
Golge (Mehmet Gureli)
Baska Semtin Cocuklari (Aydin Bulut)
Bunu Gercekten Yapmali miyim? (Ismail Necmi)



Juri ise su isimlerden olusmaktaymis : Tuncel Kurtiz, Ali Akdeniz, Ayda
Aksel, Fadik Sevin Atasoy, Guven Kirac, Omer Faruk Sorak, Serdar Akar.


Filmlerin hic birini bilmiyorum, izlemedim. Isalla vizyona girer hepsi de
izleme firsati buluruz. Yesim Ustaoglu ve Nuri Bilge Ceylan ismi agir
basiyor sanki, hos populer kulturun neferi Cagan Irmak da var, Reha Erdem'i de unutmamak lazim. Herneyse, Uc Maymun'a odulu vermemek sanirim ayip
olur.


Birinci
belli ya ikinci? ;)

Not: Peki afiste neden Ozgu Namal, neden? :S